2013. december 14., szombat

Céklás brownie? Igen, sőt sütőtökös!

Imádom az elsőre furcsán hangzó párosításokat. Így amikor megláttam a River Cottage minden napra című szakácskönyvben a céklás brownie receptjét, rögtön ki kellett próbálnom. Persze az eredeti nem paleo verzió, így módosítottam rajta. Ez lett az eredmény.

20 szelet lesz belőle kb.

250 gr vaj
250 gr 70%-os étcsokoládé, vagy paleo csokoládé
3 db tojás
csipetnyi só
paleo édesítő ízlés szerint (én a nyírfacukrot vagy a kókuszcukrot javasolom)
150gr kókuszliszt (darált kókuszreszelék)egy zacskó  sütőporral elkeverve
250 gr főtt cékla, vagy sült sütőtök pürésítve

Kivajazok egy 20x25 centis, lapos tepsit, az aljára sütőpapírt teszek. Fontos, hogy ebből jobbat vegyünk, amire rá van írva, hogy nem tapad, mert jártam már elég rosszul a sütiről leszedhetetlen sütőpapírral.

A vajat és a csokit vagy gőz fölött, vagy amíg a 180 fokra beállított sütőnk bemelegszik, a sütőbe tett tálban felolvasztom. A második verzió még takarékos is. A tojást és az édesítőt egy tálban kézi habverővel összedolgozom, ebbe jön a csokis vaj. Addig matatok vele, amíg szép, egynemű, csillogó nem lesz. A sütőporos lisztet és a sót is adjuk hozzá és egy kanállal összekeverem, de nem kell agyon nyomasztani. A végén jön hozzá a finomra reszelt cékla, vagy a sütőtökpüré. Nagy mozdulatokkal keverem, mert, ha túl sokat abajgatom, akkor kemény lesz a brownie.

Az egészet beleöntöm a tepsibe, lesimítom a tetejét a kanállal és 20-25 percig sütöm. Akkor jó, ha morzsás lesz a villa, amikor a közepébe szúrom. Nagyon fontos! Hagyni kell kihűlni, akkor lehet csak jól szeletelni. Nem szabad túl sütni, mert akkor száraz lesz. Próbáljátok ki bátran, nem lesz panasz rájuk!

2 megjegyzés:

  1. Van kedved részt venni a játékban? http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés
  2. Kedves Susa,

    tényleg mindegy, hogy valódi kókuszliszt v kávédarálóban őrölt reszelék? Egyikkel sincs sok tapasztalatom, de más receptek hozzászólásaiból úgy rémlik, hogy a kettő egymással való helyettesítése nem nagyon működik.

    Köszönöm válaszod,
    Ági

    VálaszTörlés